Kategorije

Nalepka lotus – 20cm zlata

8,90 z DDV

Na zalogi

Lotus je zelo pomemben simbol v budizmu in marsikateri drugi religiji. Običajno pomeni razsvetljenost, v budizmu ga povezujejo tudi s čistostjo, v hinduizmu z lepoto in v egiptologiji s soncem. Ta cvet je presenetljiv, ker najpogosteje raste v blatu in se čez noč vrne vanj, a naslednje jutro spet vznikne iz njega čist in lep. Prav zato je tudi zelo primerna metafora za marsikatero stanje duha. Lotus naj bi po nekaterih interpretacijah rasel iz blatnih voda materializma in odprl svoj cvet soncu razsvetljenja. Ta simbol predstavlja potovanje iz teme v preobrazbo in ciklus človeškega življenja – kot seme začnemo v globinah in se potem počasi, vztrajno in kar nekaj časa dvigamo, da dosežemo višje stanje zavesti. Voda se od njegovih listov skorajda odbija, zato je dobra metafora nepristranskosti, odmaknjenosti. Tudi barva cveta spremeni njegov pomen: bela simbolizira bodhi, stanje popolne mentalne čistosti in duhovne popolnosti, rdeča je simbol srca, ljubezni, sočutja in strasti, modra znak znanja, inteligentnosti in modrosti ter zmage duha nad čuti, vijolična je mistična, rožnata pa namenjena le najvišjemu božanstvu.

Lotusov cvet se imenuje tudi položaj v jogi oziroma je položaj sedenja – sedimo na tleh in obe nogi prekrižamo, drugo čez drugo.

Simbolično je povezana z likom Bude in njegovimi nauki in je zato sveto cvetje narodom vzhoda.

V azijskih religijah se večina božanstev običajno zdi, da sedi na lotusovem cvetju med meditacijo.

V klasični literaturi mnogih azijskih kultur lotusov cvet simbolizira eleganco, lepoto, popolnost, čistost in milost, pogosto povezano z idealnimi ženskimi lastnostmi.

Zaprt ali cvetoč lotusov cvet je simbol človekovih neskončnih možnosti, medtem ko odprt lotusov cvet predstavlja ustvarjanje vesolja.

Barva: zlata

Velikost: 20cm

HVALA ZA PRIJAVO!

Tukaj je vaš lunin koledar:

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Jih želite omogočiti in s tem bistveno izboljšati vašo uporabniško izkušnjo?