Sakralna čakra je prostor, kjer hraniš svojo žensko energijo

Sakralna čakra je prostor, kjer hranite svojo žensko energijo v telesu.

Kadar koli se “lotite” čaker, se pravi jih uglašujete, aktivirate, trenirate, je pomembno, da začnete na začetku, pri korenski čakri, saj je močan steber ali osnova vsem ostalim čakram.

Če pogledamo primer drevesa:

Korenine drevesa so korenska čakra, veje, ki segajo proti soncu in se nežno zibljejo v vetru, pa sakralna čakra. Če so korenine plitke, bo prvi vihar drevo podrl, zato je pomembno, da so globoke in močne, stabilne in varne. Če so pa veje redke in kratke, potem drevo ne bi moglo absorbirati svetlobe, ki jo potrebuje, da preživi in cveti.

Tako je ravnovesje med korensko in sakralno čakro nujno.

V sakralni čakri hranimo vse svoje izkušnje, čustva, travme (vseh življenj), cikle.

Je pa sakralna čakra tudi center naše kreativnosti. Lahko je kreiranje življenja (otrok) ali pa rojstvo idej, rojstvo nove knjige ali rojstvo posla. S tem, ko kreiramo, prinašamo del sebe v ospredje in ta del sebe delimo s svetom. Kreativnost ni vezana na umetnost kot takšno, lahko ste kreativni pri organiziranju rojstnega dne svojega otroka ali pri novi dekoraciji doma.

Energije sakralne čakre so: navdih, kreativnost, strast, senzualnost, pretočnost, prilagodljivost, seksualnost, ženska moč.

Uporabljamo jo pri: rigidnosti, depresiji, čustveni praznosti, nepovezanosti, za reševanje problemov, če se počutimo, da smo se zataknili ali smo blokirani, da vzpodbudimo kreativnost, se povežemo z žensko močjo in da »prižgemo« seksualnost.

Na fizični ravni je povezana z reproduktivnimi organi, mehurjem in ledvicami. Z njo je povezan element vode; fluidnosti in fleksibilnost.

Sakralna energija pomaga pri spuščanju preteklosti, odnosov, navezanosti, pri sprejemanju sprememb in pri transformaciji življenja.

Barva sakralne energije je oranžna, saj vzpodbuja kreativnost in užitek. Oranžna barva simbolizira dvig zavesti, tako kot sončni vzhod, kvalitete, ki jih razkriva pa so veselje, zaupanje, samozavest in uravnovešena energija.

Sakralna čakra omogoča, da oblikujemo svoje želje, strasti. Kot točka strasti sakralna čakra zbuja moč kreacije. To omogoča, da da odkrivamo svojo moč izbire in ustvarjamo intimna razmerja. Ima aktivno vlogo v naši seksualnostjo in izražanju čustvenih potreb in želja.

Pogoste bolezni povezane neuglašeno sakralno čakro: kronične bolečine v hrbtu, artritis, težave z genitalijami ali seksom, težave s kolki, anemija, težave s sklepi, nizka energija, težave z vranico in ledvicami, težave predmenstrulanimi sindromi.

Znaki, če je sakralna čakra preveč aktivna: ekstremne spremembe počutja, občutek prenasičenosti, močna občutljivost, nezadovoljstvo z življenjem, ki lahko preide v odvisnosti.

Znaki, da je čakra premalo aktivna: občutek izgube kontrole, negotovost, nesposobnost soočiti se s spremembami, odvisnost od drugih, psihološko neravnovesje, nepovezanost s samim seboj; strah pred užitkom, zmanjšana kreativnost, izčrpanost, pomanjkanje želja, negotovost, nizek libido, nepovezanost s seboj.

Kako zdravimo oz. aktiviramo ali uglasimo sakralno čakro?

1.Povežite se z vodo.

Pripravite si kopel, pojdite plavat ali pa samo namočite noge v vodo. Pojdite v bližino morja, jezer ali rek.

2. Bodite kreativni.

Plešite, pišite, rišite, barvajte, sestavljajte.

3. Joga.

Izvajajte poze za odpiranje bokov. Metulj, boginja, kobra. Ali pa sedite s prekrižanimi nogami in rokami na kolenih ter izvajajte kroženje telesa 5 do 6-krat v eno in drugo smer.

4. Meditacija.

Sedite, tako da imate vzravnano hrbtenice. Sprostite um in globoko dihajte. Roke položite na sakralno čakro (3-4 prste pod popkom) in si predstavljajte vrtečo se oranžno kroglo ali vizualizirajte lotusov cvet, ki se odpira, ki ima korenine globoko v zemlji in oranžno svetlobo, ki se dviga od korenin preko vseh čaker do vrha glave (3-5 minut). Lahko pa najdete kakšno vodeno meditacijo, ki z vami vibrira.

5. Afirmacije.

Moč besed je brezmejna. 3-krat ponovite sledeče stavke;

Sem kreativna.

Sem pretočna.

Sem senzualno bitje.

Sem strastna.

Sem navdahnjena.

Sem čudovita.

6. Aromaterapija.

Eterična olja vrtnice, ilang ilang, jasmin, vetiver, muškatna kadulja, neroli.

7. Kristali.

Citrin, jantar, sončev kamen, oranžni kalcit, mesečev kamen, karneol. Med meditacijo ga imejte v roki ali ga položite na sakralno čakro.

8. Hrana.

Jejte oranžno hrano; sladki krompir, korenje, pomaranče, mango, oreščke, buče, melone.

9. Oranžna barve.

Oblecite oranžno barvo ali se obdajte z oranžno dekoracijo.

10. Dihanje.

Ujjayi dih ali Ida Nadi dihanje pomagata pri uravnavanju sakralne čakre. Ida Nadi ali dihanje skozi levo nosnico, kjer desno zaprete s palcem in kazalcem (8-10 dihov). Ujjayi dih – zaprete usta, grlo stisnete, tako da sta vdih in izdih slišna, kot pri smrčanju (oceanski dih) in dihajte s prepono. Diha sta enako dolga.

Aktivacija sakralne čakre in ritual aktivacije sakralnega lotusa

Sakralno čakro dnevno uravnavate tako, da prakticirate kreativnost (skicirajte, barvajte, rišite, plešite, sestavljajte, ustvarjajte, igrajte se), z ohranjanjem zdravega seksualnega življenja (tudi brez partnerja gre :)) in spoštovanjem svojega telesa. Povežite se s svojimi čustvi in poglejte, če katerega od njih zadržujete. Zavežite se, da boste ta zadržana čustva predelali na zdrav način. 

Najdite si miren, tih prostor in si pripravite glasbo, če želite.

Priporočamo: 

Če lahko si v spomin prikličite občutek strasti ali užitka, ko daste v usta žlico čokoladne torte ali uživate v čudovitem pogledu na morje, doživljate regenerativni sprehod po gozdu ali se predajate kakšnih drugim užitkom. Pomemben je občutek. 

Ritualu lahko prisluhnete ali pa ga preberete in potem opravite.

Zajemite nekaj globokih, počasnih dihov in se osredotočite na sliko sakralnega lotusa.

1. Položite roki na medenico, v višini kolkov (4 prste pod popkom) na spodnji del trebuščka in dihajte v roki, da se osredotočite na pozicijo.

2. Na tem mestu v notranjosti vizualizirajte velik, žareč, oranžen lotus, ki je obrnjen navzgor. Kot da bi v imeli na tem mestu veliko skledo.

3. Vzemite si nekaj trenutkov, da kreirate ta lotus. Poigrajte se z velikostjo, obliko cvetov, različnimi odtenki oranžne in zlate.

4. Energija tega lotusa je pretočna, premikajoča se, žareča, odprta, ženska, kreativna, senzualna in močna. Povežite se s tem občutkom pretoka in rahlo zazibljite telo, ko ga vizualizirate. Roki lahko imate na trebuščku ali jih premaknete v naročje ali na kolena.

5. Ko čutite to povezanost z lotusom v vaši medenici, si predstavljajte korenine, kako segajo navzdol, globoko skozi vašo trtico, skozi vodo navzdol proti zemlji, kjer se močno zasidrajo.

6. Nato si predstavljajte, kako iz korenin, skozi vodo, do vaše trtice in navzgor skozi vaše telo in skozi vse vaše čakre potuje čista oranžno-zlata svetloba. Potuje vse do vrha vaše glave.

7. Če izvajate ta ritual s spomini užitka, kot smo na začetku povedale, je sedaj trenutek, ko jih prikličete. Potujte skozi vse spomine, dokler ne občutite, kako se občutek užitka dviga v vas. Predstavljajte si, kako ta občutek izžareva iz vašega sakralnega lotusa in se širi skozi celo telo v čudoviti oranžno-zlati svetlobi.

8. Sledeče afirmacije ponovite trikrat in občutite njihov pomen, ko jih izrekate:

Sem kreativna.

Sem pretočna.

Sem senzualno bitje.

Sem strastna.

Sem navdahnjena.

Sem čudovita.

9. Še vedno držite vizualizacijo žarečega lotusa. Če vam misli pobegnejo, ponovite vizualizacijo potujoče svetlobe navzgor skozi korenine čez vse vaše telo to vrha glave. Nadaljujte z rahlim pozibavanjem telesa. Lahko se zibate levo desno, lahko naprej nazaj ali v krogu. Če v tem trenutku občutite določena čustva, se samo sprostite v njih, ne jih zadrževat ali tlačit, samo »prezibajte« jih s telesom in jim dovolite, da vodijo vašo vizualizacijo in izkušnjo.

10. Sedaj si zapomnite ta občutek in ga vtisnite v spomin za kasneje, ko boste ta ritual lahko opravljale v skrajšanem postopku. Pustite, da se vizualizacija počasi razblini in tako sedite še nekaj trenutkov z zaprtimi očmi. Počasi odprite oči in si predstavljajte, kako sedaj vidite svet z drugimi očmi.

Sprostite se in se zavedajte sedanjih občutkov. Kakšno je vaše razpoloženje, se je kaj spremenilo od začetka rituala do sedaj. Poglejte tako fizično kot čustveno telo. Če ničesar ne občutite, je tudi v redu, kljub temu pa si vzemite čas vsakič po tej aktivaciji, da »pregledate« svoje občutke in čustva.

Bodite odprtih misli in se zavedajte, da je aktivacija proces in ne enkratno dejanje.

HVALA ZA PRIJAVO!

Tukaj je vaš lunin koledar:

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Jih želite omogočiti in s tem bistveno izboljšati vašo uporabniško izkušnjo?