Zadnji krajec – naredimo prostor novemu

Še zadnjič v tem luninem ciklu bomo spuščali in odpuščali ter »pometli smeti«.  

Ta kratka lunina faza nas podpre, da se začnemo bolj zavedati, kaj nam več ne služi in lahko tako pričnemo postopek spuščanja. To je dan, ko je treba osvetliti, kar je treba spustiti, odstraniti ali stopiti proč, da bo nastal prostor, za kar želite, da pride k vam.

Je tudi čas za sprostitev starega in vnašanje novega. Rituali, ki jih počnete, so odvisni od tega, kaj želite opustiti in dodati v svoje življenje. Običajno v zadnjem krajcu želimo opustiti odnose, situacije in slabe navade.

To je čas jasnosti in miru. Zavedajte se, da maščevanje ni rešitev, da se boste bolje počutili. Niti niste poklicani, da uravnavate karmo. Univerzum poskrbi za to. Samo predajte mu vse, kar do te lunine faze še niste in spustite.

Nekaj preprostih metod, kako spustiti čustvene bolečine:

Dihajte tja, kjer boli.

Pogosto je čustvena bolečina utelešena. Ste že kdaj opazili, da se tesnoba pogosto občuti kot stiskanje v prsnem košu, krivda, kot teža v srcu ali želodcu? Ko enkrat opazite boleče čustvo, s svojim osredotočenim zavedanjem poglejte, kje v vašem telesu živi. Usmerite svojo pozornost ali dih, da namerno odprete ta prostor v sebi. Sprva se morda zdi, da postaja vse večji, toda to je del procesa spuščanja. Predstavljajte si dih ali energijo, ki se premika v ta prostor v vašem telesu, ga širi in nato ob izdihu s seboj odnaša bolečino. Zamišljajte si, da vdihnete svetlobo in izdihnete temo, bolečino. Prepustite se temu valovanju, dokler bolečina popolnoma ne izzveni.

Pišite.

Drugo močno orodje je pisanje. Pišite, četudi mislite, da nimate smisla za to. Pisanje povleče vaše misli iz glave in jih zlije na papir, da jih lahko bolj jasno vidite. Skozi pisanje pogosto spoznamo tisto, česar samo z razmišljanjem ne bi mogli.

Vprašajte se in si pisno odgovorite:

Kateri del me boli?

Kateri del mene se trudi zaceliti?

Kaj ta del mene trenutno želi ali potrebuje?

Kričite in uporabite svoj glas.

Nikoli ne podcenjujte moči kričanja. Lahko ste super tiha in sramežljiva oseba, toda ko zakričite, da izpustite (tudi kadar se vam zdi neumno, čudno, nerodno ali tega ne želite), je to čista čarovnija. Lahko si izmislite nešteto izgovorov, zakaj ne bi kričali (nimate svojega avta, da bi v njem vpili, kaj bodo mislili sosedje, ne čutite, da bi kričali), ampak s tem izpuščate izjemno priložnost, da bi se počutili lahkotnejše. Če kaj, imate zagotovo vzglavnik. Kričite vanj. Lahko tudi tulite, na glas vzdihujete ali pojete naključne zvoke.

 Če bi nas večina kričala vsaj enkrat na dan, bi bil svet boljši.

Premikajte se, gibajte se z bolečino.

Ko kričite ali kako drugače uporabljate svoj glas za namen spuščanja, lahko zraven premikate tudi svoje telo. Cepetajte, s pestmi udarjajte ob tla, tresite se, plešite na pesem z močnimi basi, skačite po petah in občutite vibracije v nogah in hrbtenici. Naredite tisto, kar vam vaše telo dopušča.

Poleg učinkovitosti pri sproščanju bolečih čustev lahko te tehnike resnično prebudijo vaše telo in ustvarijo val energije, sprostijo nastale napetosti v mišicah in tkivih ter poskrbijo za pretok krvi, da lahko jasneje razmišljate in se bolje počutite. Tovrstno gibanje se uporablja v starodavnih praksah – Qigong in ples ob bobnih, tako da nič od tega ni novega. Zato s to tehniko udarjanja in premikanja sprostite čustveno napetost v telesu in umu.

Pogovorite se z glasovi v vaši glavi

Glasove v naših glavah je včasih težko poslušati in so pogosto velik vir čustvene bolečine. Pogosto si ne želimo nič drugega, kot jih izključiti. Učinkovit način sproščanja je, če dejansko dovolimo glasovom, da stopijo za govorniški oder in jih pustimo, da govorijo, blebetajo, pametujejo.

S tem naredite naslednje:

– od njih se distancirate in ugotovite, da to dejansko niste vi, ampak le del vas;

– s tem lahko prakticirate humor in iz teh glasov ustvarite karakterje (npr. gospa Popolna se zelo rada sprehaja sem in tja ter vas vsakodnevno pikro opominja, če ne opravite kakšne telesne aktivnosti);

– omogočite si, da z njimi govorite »na štiri oči«, jih spoznate in ugotovite, kaj želijo in potrebujejo.

Ti glasovi v vaši glavi vas želijo le zaščititi in doseči, kar pač potrebujejo: varnost, prepoznavnost, občutek, da so razumljeni, ljubljeni… Ne dovolite jim, da postanejo glavni akterji vašega življenja ali da upravljajo z vami. Nimajo pravice voditi vašega življenja in vas kritizirati. Imajo pa pravico, da so slišani, ker imajo za vas le dobre namene, včasih le ne vedo, kako naj to pokažejo. Ne se jim popolnoma prepustiti ali jih v celoti ignorirati. Niti se z njimi ne prepirajte. Vaša naloga je, da jih poslušate. Preprosto jih vprašajte, kaj želijo. In jim to dajte.

Gospa Popolna bi najbrž bila le rada prepoznana po svoji zdravi figuri, fit formi in bi vam želela prihraniti, da bi se slabo počutili v svoji koži. In ona ve, da vi to zmorete. Vi pa ji lahko daste jasno vedeti, da vam njen pristop ni v pomoč in se ji zahvalite za podporo in motivacijo. Povejte ji, da je že popolna, nato pa se poglejte v ogledalo in še sebi povejte, da ste popolni točno takšni, kot ste. Njeno delo bo končano takoj, ko boste uslišali njene želje in zadovoljili njena pričakovanja.

Izberite eno od teh metod in jo dosledno izvajajte. Potrebna je predanost in zavzetost. Mogoče se prvič nič ne pojavi, kar je povsem normalno. Če imamo v sebi leta ujetih čustvenih pretresov, bo potreben čas, da jih odkrijemo – toda to je najbolj učinkovit postopek, ki ga lahko začnemo uporabljati. Ko smo pozorni na svoja čustva, vse postane lažje. Povsem normalno je, če pri kateri koli od teh tehnik jočete. Jok je znak spuščanja.

Spustite vse, kar v tem ciklu ni delovalo in spustite stvari, ki vam več ne služijo.

To je čas, da naredite prostor za tisto, kar želite poklicati v bližajoči se novi luni. Odličen čas, da gremo vase, v samoto, introspekcijo in meditacijo. Tudi močan čas za odpuščanje sebi in drugim.

Zadnji krajec je tudi primeren čas za potovanja, za zbiranje novih vtisov in izkušenj in za posvečanje kulturi ter izobraževanju.

Izkoristite to fazo tako, da zaplešete na svojo najljubšo glasbo.

Prepustite se ritmom zadnjega krajca.

Namaste

Viri:

Sylvia Winniewisser (2017), Lunine mene, Tržič, Učila.

https://www.jazminerussell.com/

Slike:
https://www.freepik.com/

https://www.shutterstock.com/

HVALA ZA PRIJAVO!

Tukaj je vaš lunin koledar:

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Jih želite omogočiti in s tem bistveno izboljšati vašo uporabniško izkušnjo?